Arheologija
Kulturna zgodovina
Umetnostna zgodovina
Etnologija

Število prikazanih predmetov: 393

Steklenica

 • Kulturna zgodovina
 • Steklo
Steklenica, brezbarvno in rubinsko steklo, Češka sredina 19. stoletja, višina 22,5 cm, inv. št. KZ 979.Steklenica je pihana v lesen kalup iz brezbarvnega stekla. Naknadno prevlečena z rubinasto lužino. Osnovno okrasje predstavlja drsane motive vinske trte, cvetja, glasbenih instrumentov. Vrat steklenice z obrušeno rubinsko plastjo. Trije medaljoni z brušenim okrasjem in napisom Freundschaft liebe Frohlinn.

Preberi več

Kozarec

 • Kulturna zgodovina
 • Steklo
Kozarec, brezbarvno brušeno steklo, Pohorje, sredina 19. stoletja, višina 8,5 cm, inv. št. KZ 2342.Kozarec je cilindrične oblike z enakomerno odebeljenim gladkim dnom. Osrednji del kozarca krasi šopek brušenega okrasja, ki predstavlja šopka cvetja, dve brušeni srci z pticama in monogramom.Glede na motiviko združenih src in ptic, ki se kljunčkata sklepamo, da gre za poročni kozarec, ki ga krasita začetnici imen ženina in neveste.Tovrstni predmeti so bili dokaj pogosto darilo v našem prostoru še po drugi svetovni vojni.

Preberi več

Kozarec

 • Kulturna zgodovina
 • Steklo
Kozarec, brezbarvno steklo, Pohorje (?), 1, polovica 19. stoletja, višina 9,5 cm, inv. št. KZ 1842.Kozarec je cilindrične oblike iz brezbarvnega stekla. Dno je odebeljeno, gornji rob je dooblikovan pri peči. V steklu vidni ostanki kremenčevega peska in zračni mehurčki.Kozarec krasi monogram F.F. in drsan pas. Je preprost glažutarski izdelek.

Preberi več

Spominski kozarec Zdravilišče Rogaška Slatina

 • Kulturna zgodovina
 • Steklo
Spominski kozarec, brezbarvno steklo, Log ob Sotli (?), sredina 19. stoletja, višina 13 cm, inv. št. KZ 52.Kozarec na nogi je klasičen primerek turističnega spominka iz sredine 19. stoletja.Podstavek je žlebasto brušen s vrezano zvezdo na dnu podstavka. Kupa je zvonaste oblike krašena z medaljonom v katerem je vbrušen tempelj v Rogaški Slatini. Elipso z vbrušeno veduto krasi pas rastlinskega brušenega okrasja in napis Andenken von Sauerbrunn.Tovrstni spominki so bili namenjeni gostom zdravilišča, ki je imelo v tem času sloves enega najpomembnejših zdravilišč na našem ozemlju.

Preberi več

Katarina Celjska, marmor

 • Kulturna zgodovina
 • Plastika
Katarina Celjska, marmor, konec 18. stoletja, v. 70 cm, š. 40 cm, inv.št. P-256.Reliefni dopasni ženski portret z značilno dekoltirano obleko in s pričeško s konca 18. stoletja je bil vzidan na Starem gradu in v 19. stoletju prenesen v muzej.Napis: »CATHARINA GRÄFIN VON GEFÜRTETE CILLI 1437«Katarina je bila hči srbskega despota Jurija (Đurađa) Brankovića. Ob poroki z grofom Ulrikom II. Celjskim je s sabo pripeljala okoli 200 pravoslavnih družin in duhovnikov in je tako najzaslužnejša za začetke in širjenje pravoslavja na naših tleh.Predmet je na ogled na razstavi Grofje Celjski v Knežjem dvoru...

Preberi več

Šilce za žganje

 • Kulturna zgodovina
 • Steklo
Šilce za žganje , brezbarvno steklo, Pohorje, sredina 19. stoletja, višina 7 cm, inv. št. KZ 1841. Kozarček na nogi je iz rahlo motnega brezbarvnega stekla. Je ročno oblikovan pri peči. Podstavek in noga odebeljena, kupa ima zvonasto obliko z neenakomernim dnom. V steklu so vidni mehurčki zraka. Je tipičen glažutarski izdelek bodisi Pohorskih ali pa glažut na Celjskem v prvi polovici ali sredini 19. stoletja.

Preberi več

Vodilo za vrv

 • Kulturna zgodovina
 • Steklo
Vodilo za vrv, zeleno steklo, Loka pri Žusmu, druga polovica 19. stoletja,višina 11 cm, inv. št. KZ 75.Vodilo za vrv je služilo so vgradili v obok nad zvonico (prostor namenjen zvonenju) zaradi zaščite vrvi za zvon. Običajno je bilo ulito v kalup. Takšna vodila še danes najdemo v nekaterih podružničnih cerkvah na Kozjanskem.

Preberi več

Kozarec

 • Kulturna zgodovina
 • Steklo
Kozarec, brezbarvno steklo, Hrastnik, druga polovica 19. stoletja, višina 8,5 cm, inv. št. KZ 74.Kozarec je izdelan iz brezbarvnega stekla. V steklu so ohranjeni mehurčki zraka, Dno je odebeljeno in gladko, gornji rob je dooblikovan pri peči. Gre za preprosti izdelek, ki sledi trendu stekla, ki ga srečamo pri izdelavi »štefanskih« steklenic.

Preberi več

Kozarec

 • Kulturna zgodovina
 • Steklo
Kozarec , brezbarvno steklo, Pohorje, sredina 19. stoletja, višina 13,5 cm, inv. št. KZ 61.Kozarec je iz brezbarvnega stekla z odebeljenim dnom. Osrednji del krašen z optičnim dizajnom in tremi nataljenimi ploščicami z napisom Aus Freund schaft. Gre za spominski kozarec, ki je bil darilo v znak prijateljstva.

Preberi več

Kozarec na nogi

 • Kulturna zgodovina
 • Steklo
Kozarec na nogi, brezbarvno steklo, Jurklošter 1. polovica 19. stoletja, višina 11,5 cm, inv. št. KZ 65.Kozarec na nogi je iz brezbarvnega v kalup pihanega stekla. Noga in podstavek sta ojačana, kupa z debelostenskim steklo. Gornji rob je obrušen. Kozarec je brez okrasja in je primer steklenine, ki jo še konec 19. stoletja sledimo v prodajnih katalogih. Steklarna v Jurkloštru, ki je delovala od 1800 do 1860 je bila poznana po proizvodnji pivskega posodja, ki je izpričana še kasneje v njeni naslednici v Hrastniku.

Preberi več

Steklen vrček

 • Kulturna zgodovina
 • Steklo
Steklen vrček, brezbarvno steklo, Avstrija (?), 2. polovica 18. stoletja, višina 17,5 cm, inv. št. KZ 1023.Vrček je primer t.i. šaljivih pivskih posod imenovanih trapilo. Vrčku je dodana votla cevka za pitje. Gornji rob je krašen z dodanim nataljenim steklenim okrasjem, ki se ponovi na delu ohranjene cevke. Ročaj je odlomljen, prav tako cevka, ki se je nadaljevala od spoja z steno vrčka. Tovrstni predmeti so bili namenjeni darilom steklarjev svojim prijateljem.

Preberi več

Šilce za žganje

 • Kulturna zgodovina
 • Steklo
Šilce za žganje, zelenkasto steklo, 19. stoletje, višina 11,5 cm, inv. št. KZ 1007.Kozarček je izdelan iz zelenkasto obarvanega stekla. Gre za izdelek pihan v leseni kalup in dooblikovan pri peči. Podstavek rahlo odebeljen, noga in kupa preprosto oblikovana. V steklu vidni mehurčki zraka. Kozarček je bil izdelan za »domače« potrebe in zaradi kvalitete izdelave ni bil namenjen tržišču.

Preberi več

Vrček

 • Kulturna zgodovina
 • Steklo
Vrček, brezbarvno rezano in brušeno steklo, Pohorje (?), 1856,višina 12 cm, inv. št. KZ 53.Vrček je izdelan iz brezbarvnega stekla z ročajem dodanim pri peči. Podstavek in spodnji del brušen v 8 pasov, na osrednjem, gornji rob pa krasi pas brušenega okrasja. Vrček ima monogram M. K. in datum 22. Juli 1856. Najverjetneje gre za darilo ob godu.

Preberi več

Vrček

 • Kulturna zgodovina
 • Steklo
Vrček, brezbarvno steklo, domače steklarne, sredina 19. stoletja,višina 12,5 cm, inv. št. KZ 973.Vrček je iz v kalup pihanega brezbarvnega stekla. Dno rahlo vbočeno, ročka je dodana pri peči v vročem stanju. Osrednji del z bodičastimi izboklinami, zgoraj štirikotni zaključek brez okrasja. Tovrstni vrčki so bili eden najpogostejših izdelkov naših steklarn, saj jih srečamo na Pohorju, Zasavju in Kozjanskem. Vrčki so imeli različno prostornino od ½ litra do 2 litrov.

Preberi več

Vrček

 • Kulturna zgodovina
 • Steklo
Vrček, zelenkasto steklo, Loka pri Žusmu, sredina 19. stoletja, inv. št. KZ 63.Vrček je iz zelenkastega stekla. Spodnji del je masiven, ročka dodana v vročem stanju pri peči. Prostorninsko je vrček skromen, ni niti prostorninske oznake. Steklarna v loki pri Žusmu je bila sicer poznana po izdelavi izdelkov iz kvalitetnega stekla. Glede na količino stekla je bil to izdelek, ki je nastal iz steklene mase, ki je ostala v talilnem loncu. Takšno maso so pihalci lahko uporabili za kakšne preprostejše predmete.

Preberi več

Kozarec

 • Kulturna zgodovina
 • Steklo
Kozarec, rjavo steklo, Olimje, med 1873 do 1885, višina 14 cm, inv. št. KZ 72.Kozarec na nogi je iz rjavo obarvanega stekla pihan v kalup. Podstavek razširjen, kupa gladka brez okrasja. Barva stekla nas spominja za steklo, kakršnega so uporabljali za proizvodnjo lekarniških stekleničk. Tudi fragmenti stekla najdeni na lokaciji glažute v Olimju pri Podčetrtku pričajo, da je tu potekala proizvodnja stekla v tej barvi. Steklarno je ustanovil Joseph Fieglmüller leta 1873 kot izpostavo steklarne v Loki pri Žusmu. Delovala je le 12 let.

Preberi več