Koncert »BUGE WAZ PRIMI GRALVA VENUS! / BOG VAS SPREJMI, KRALJICA VENERA!«

05.10.2023 18:00

Pokrajinski muzej Celje vabi na koncert slovenskih srednjeveških ljudskih balad, minezanga in zgodnje glasbe za lutnjo 

»BUGE WAZ PRIMI GRALVA VENUS! / BOG VAS SPREJMI, KRALJICA VENERA!« , ki bo v četrtek, 5. oktobra 2023 ob 18. uri v dvorani pod Celjskim stropom, Stara grofija.

Nastopajo:
Ljoba Janče, glas
Erazem Izidor Grafenauer, lutnja

 

Cena vstopnice: 10€/osebo oz. 7€/študenti, upokojenci

Vstopnice bodo naprodaj na dan koncerta v muzejski trgovini v Stari grofiji (Muzejski trg 1, Celje). Vstopnico za koncert lahko rezervirate na: muzej@pokmuz-ce.si ali 03/4280 962.


S pozdravom koroškega vojvode Bernarda Spanheimskega v slovenskem jeziku iz leta 1255, ko je sprejel zmagovitega viteza pesnika Ulrika Lichtensteinskega v kraju Vrata-Megvarje v Zilji, vas vabimo na koncert vse premalo slišane stare pripovedne pesmi, ki se je v glasovih ljudi oblikovala skozi stoletja. Dandanes se skorajda ne zavedamo več, da imamo v svojem kulturnem izročilu tudi lastno epiko. Kulturno življenje po gradovih in mestih, pa tudi v okolju samostanov in cerkva, se v zadnjih dveh desetletjih prebuja tudi v smer ponovnega premisleka o naši preteklosti, ki sega tako v plasti grajskih plemiških rodbin, v zgodovino samostanov kot tudi v življenjski utrip preprostega ljudstva. Prav čas zgodnje glasbe in ljudskega izročila ohranja povezavo s širšo evropsko kulturno dediščino in priča o njenem prehajanju med družbenimi sloji ter med kulturnimi pokrajinami – celo daleč v indoevropski prostor. Zbirateljica in interpretka, doma in po svetu delujoča Ljoba Jenče pripravlja izbor slovenskih srednjeveških ljudskih balad in pesmi minezengerjev ob improvizacijah lutnjista Erazma Izidorja Grafenauerja, ki bo interpretiral tudi dela zgodnje glasbe.

Vabljeni!

 1200 X 674 FB cover loba erazem final 1


Soorganizatorji dogodka: Furclap Videm /Udine Italija, Kulturni dom Nova Gorica, Kulturni dom Krško, Pokrajinski muzej Celje.