Figura iz skupine »osmih nesmrtnikov« Lu Dongbin

Etnologija - Zbirka Alme M. Karlin

Figura iz skupine »osmih nesmrtnikov« Lu Dongbin, tkanina, papir, Kitajska, zač. 20. st. (?), v. 19 cm, Zbirka Alme Karlin, PMC, K15.

 

Figure sedmih od t. i. »osmih nesmrtnikov« so izdelane iz vatiranega blaga, nalepljenega na kartonsko podlago, nekatere imajo tudi dodatke, izdelane iz papirja. Dve figuri, Zhongli Quan in Zhang Guolao sta večji, ostali – Lü Dongbin, Lan Caihe, Cao Guojiu, Li Tieguai in He Xiangqu – so manjši, po čemer bi lahko sklepali, da so sprva pripadali dvema različnima kompletoma. Manjka le en nesmrtnik, Han Xiangzi. Izvorni kontekst figur žal ni ohranjen, ena od njih je nalepljena na pravokotno kartonasto podlago nad koledar z letnico 1931 in ročno napisanim voščilom v nemščini na hrbtni strani.

Osem nesmrtnikov predstavlja priljubljeno mitološko skupino nesmrtnih oziroma legendarnih ali zgodovinskih posameznikov, ki naj bi z mojstrenjem magičnih veščin in pridobivanjem skritih znanj postali nesmrtni. Stremljenje k nesmrtnosti in prepričanje, da je podaljševanje življenja oziroma celo nesmrtnost mogoče doseči, sta značilni za daoistično religijo.

Ena od običajnih uporab dekorativnih figur osmih nesmrtnikov je, da so nalepljene na zložljivih osemkotnih košarah oziroma posodah. Oblika osemkotnika se v tradicionalnem kitajskem kozmološkem kontekstu povezuje s sistemom osmih trigramov Knjige premen. Figure, podobne tem iz zbirke, so obešali tudi na stene kot dekoracijo.