ALMA MAKSIMILIJANA KARLIN – pisateljica

15.09.2023 ob 12:00

Pokrajinski muzej Celje (PMC), Muzej novejše zgodovine Celje (MnZC) in Slovenski etnografski muzej (SEM) so pripravili medinstitucionalni projekt, občasno razstavo

Alma Maksimilijana Karlin – pisateljica /

Alma Maximiliana Karlin – Schriftstellerin,

ki je na ogled v frankfurtskem Haus am Dom – Katholische Akademie Rabanus Maurus (Domplatz 3, DE-60311 Frankfurt am Main) od 15. septembrom do 23. novembrom 2023.

 

Razstava Alma Maksimilijana Karlin – pisateljica, ki se navezuje na program Frankfurtskega knjižnega sejma 2023 in posebno vlogo Slovenije kot častne gostje, izpostavlja literarno pot Alme M. Karlin in njeno prepletenost v času in prostoru. Naslov povzema naziv na originalni Almini vizitki, s katero se je Alma predstavljala in odraža njen osrednji življenjski cilj – pisanje. Razstava gradi na izpostavljenih citatih iz njenih knjižnih del, s katerimi presprašuje vedno aktualna vprašanja o pozicijah moči, vlogi tradicij, vprašanju spolov in družbenih neenakosti.

V osrednjem delu razstave se z izbranim spremnim gradivom predstavlja 36 prvih knjižnih izdaj Alme M. Karlin. To so prve izdaje iz zgodnejšega obdobja, potopisi iz 30. let 20. stoletja, ki so njena najodmevnejša in najbolj prepoznavna dela ter knjige, ki so prvič izšle šele po avtoričini smrti. Razstavljeno gradivo priča o povezavah in prizadevanjih med Karlinovo, njenimi deli, različnimi založniškimi hišami in kritiki.

Razstavno vsebino povezujejo sodobne umetniško-literarne refleksije: povečave ilustracij in izbor originalov slikarke Huiqin Wang, ki jih je umetnica izrisala za slikanico Mala Alma na veliki poti (avtorja Huiqin Wang, Milan Dekleva, založba Mladinska knjiga Založba, 2020) in dopolnila za projekt kratkega animiranega filma Alma, neuklonljiva ženska (režija: Huiqin Wang, Andrej Kamnik, 2022) in kopije stripovske biografije Weltbürgerin aus der Provinz avtorjev Marijana Pušavca in Jakoba Klemenčiča (Bahoe Books 2020).

 

Avtorji razstave se z raziskavami in predstavitvami dela in življenja Alme M. Karlin ukvarjajo že dlje časa: Tanja Roženbergar – raziskava, dokumentacija pričevanj in razstava Alma vox populi, publikacija Almine meje in margine; Marija Počivavšek – strokovno sodelovanje pri knjižnih projektih Moji zgubljeni topoli, Peš po domačih krajih idr.; Stane Rozman – organizacija razstav o Almi Karlin v mednarodnem prostoru), v tokratnem fokusu pa izpostavljajo Almino bogato in raznovrstno literarno pot.

 -------------

Kolofon
Občasno razstavo Alma Maximiliana Karlin – Schriftstellerin so pripravili Pokrajinski muzej Celje, zanj Stane Rozman, v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Celje in Slovenskim etnografskim muzejem.
Avtorji razstave: dr. Marija Počivavšek (MnZC), Stane Rozman (PMC), dr. Tanja Roženbergar (SEM)
Strokovna sodelavka: Jerneja Jezernik
Avtorica likovnih del: Huiqin Wang
Avtorja slikanice Huiqin Wang, Milan Dekleva
Avtorja animiranega filma: Huiqin Wang, Andrej Kamnik
Avtorja stripovske biografije: Marijan Pušavec, Jakob Klemenčič
Prevod: Linguina, Mateja Ajdnik Korošec s.p.
Gradivo za razstavo: Pokrajinski muzej Celje, Muzej novejše zgodovine Celje, Narodna in univerzitetna knjižnica, Osrednja knjižnica Celje, Mladinska knjiga Založba, Bahoe Books; Helena Ojsteršek, Huiqin Wang, Andrej Kamnik