"Azija me je povsem uročila"

Ob 130-letnici rojstva Alme M. Karlin in 100-letnici njenega odhoda na pot okrog sveta v Pokrajinskem muzeju Celje odpiramo občasno razstavo.

Na ogled postavljamo predmete z območja Vzhodne Azije, ki smo jih raziskali v sodelovanju z Oddelkom za azijske študije Filozofske fakultete v Ljubljani. Predmete je Karlinova zbrala med osemletnim potovanjem. Čas, predstavljen na razstavi – »ljubljena Japonska«, Koreja, »dežela jutranje tišine«, Kitajska, »popotni paradiž«, in Formoza (Tajvan), »otok sanj« – je bil zanjo nenavadno srečen čas. 

Alma M. Karlin (12. 10. 1889–14. 1. 1950), pisateljica in novinarka, svetovna popotnica, ljubiteljska raziskovalka, poliglotka in teozofinja, je v letih 1919–1927 prepotovala svet. Potovala je sama, neprekinjeno osem let in se po poti preživljala z delom; med drugim s poučevanjem jezikov – govorila jih je deset, če štejemo tudi slabo znanje slovenščine – ter s prevajanjem in pisanjem novinarskih prispevkov, ki so jih objavljali številni evropski časopisi. Narava njenega potovanja jo umešča med največje popotnike vseh časov.

 

Razstava je na ogled v Stari grofiji do 31. maja 2019.