LJUBIJA - ZAKLAD POD SKALO

11.01.2023 ob 12:00

Ljubija, razloženo naselje v Zgornji Savinjski dolini, je bila še do nedavna v arheološkem smislu popolnoma nepoznana. Pred kratkim pa je bila v manjši jami po naključju odkrita zakladna najdba 25 bronastih novcev ter železnega orodja za obdelavo lesa iz poznorimskega obdobja. Pomembno odkritje, verjetno najdragocenejšega imetja takratnih preprostih prebivalcev podeželja, je najditelj prinesel v Pokrajinski muzej Celje. 

Ker je bilo najdišče na območju vključenem v projekt gradnje kolesarske povezave med Velenjem in Mozirjem in s tem predvideno za uničenje, je arheološka ekipa Pokrajinskega muzeja Celje v začetku lanskega septembra jamo temeljito raziskala. Pri tem je bilo najdenih še 40 novcev iz istega obdobja, nekaj železnega orodja, keramičnega posodja in drugih predmetov, ki kažejo, da so ljudje v zadnjih desetletjih 4. stoletja v jami tudi krajši čas bivali.

Na občasni arheološki razstavi Ljubija – zaklad pod skalo (avtorja: dr. Maja Bausovac, dr. Jure Krajšek), ki je na ogled v pritličju Knežjega dvora v Celju, si lahko ogledate tako predmete, ki so bili odkriti po naključju kot tiste, ki so jih arheologi odkrili med raziskavami jame. 

Ogledate si lahko tudi kratek video o poteku arheoloških izkopavanj v Ljubiji.