OTROCI USTVARJAMO... SREDNJEVEŠKI GRAD

15.06.2023 ob 12:00

Že četrto leto zapored naš muzej uspešno sodeluje s petošolci iz Osnovne šole Frana Kranjca iz Celja. Pod vodstvom učiteljic Alje Žekar in Barbare Žgajner so ponovno črpali svoj navdih v zgodovini in tokrat naše razstavišče v Knežjem dvoru popestrili z maketami srednjeveških gradov.

 

SKRIVNOSTI IZZA GRAJSKEGA ZIDU

Vsakodnevno, ko sedemo v šolske klopi, nas s hribčka pozdravi mogočen grad. Z radovednostjo spoznavamo zgodbe ovite v tančico skrivnosti. V 14. in 15. stoletju je namreč grad uporabljala ena najpomembnejših vladarskih rodbin, grofje Celjski.

Kljub njegovi veličastnosti, je bilo življenje na njem skromno in neudobno. Lastniki so ga namreč uporabljali predvsem v obrambne namene. Tu so se odvijale številne zgodbe o uspehu, želji po napredku, hitrem padcu, bolečemu porazu in nenazadnje o prepovedani ljubezni Veronike in Friderika.

Grad s svojim mogočnim, dvojnim obzidjem še danes z legendami buri duhove. Ljudje radi prisluhnejo pripovedim  o podzemnih rovih, o mostu na Miklavški hrib in o bogastvu, ki naj bi se skrivalo izza grajskega zidu.

V času šolanja z učenci pogosto obiščemo Celjski grad. Nanj se najpogosteje povzpnemo po Pelikanovi poti, ki nam daje odlične možnosti za rekreacijo in izvajanje vaj čuječnosti. Na gradu si učenci ogledajo grajske prostore in izdelajo bojno opravo Celjskih grofov. V letošnjem letu smo v okviru interesne dejavnosti Umetnost ustvarjali makete gradu.

Eden pomembnejših kulturnih spomenikov na območju Celja nas vsakodnevno opominja na zgodovinsko obdobje v katerem so vladale neizprosne vojne, popolnoma drugačen način življenja ter vrednote, ki se nam na prvi pogled zdijo drugačne, pa nas kljub drugačnim časom učijo pomembne lekcije za naša življenja.

20230615 131145

Otroci iz osnovne šole Frana Kranjca Celje nas v Pokrajinskem muzeju Celje že vrsto let razveseljujejo s svojimi izdelki. Željni znanja in polni idej so tako letos, v okviru interesne dejavnosti Umetnost, izdelali makete Celjskega gradu.

S svojim delom bodo sodelovali tudi v okviru Unesco projekta Dediščina v rokah mladih z naslovom Skrivnosti izza grajskega obzidja. S tovrstnimi dejavnostmi na šoli spodbujajo učence k ustvarjalnosti ter spoštovanju in ohranjanju kulturne dediščine.

 

 

KOLOFON:

Razstava Otroci ustvarjamo...srednjeveški grad je nastala v sodelovanju:

OŠ Frana Kranjca Celje (učenci  od 4. do 9. razreda pod mentorstvom Alje Žekar in Barbare Žgajner) in Pokrajinskega muzeja Celje (pod mentorstvom dr. Maje Bausovac)

Celje, junij 2023