BOJ ZA DEDIŠČINO CELJSKIH (1456-1461)

14.11.2016 ob 12:00

9. novembra 1456 je v Beogradu umrl nasilne smrti Ulrik II. Celjski. Rodbina grofov in knezov Celjskih je z njim po moški liniji izumrla.

Ulrik II. Celjski je v trenutku smrti v Cesarstvu in v ogrskem kraljestvu posedoval okoli 123 gradov. Za bogato dediščino se je javilo 24 kandidatov. Kandidati, ki so realno lahko računali na del bogatega plena, so bili: cesar Friderik III. Habsburški, ogrski kralj Ladislav Posmrtnik, Janez in Leonard, grofa Goriška ter Katarina Celjska, kot vdova. Jan Vitovec, nekdanji vojskovodja grofov Celjskih, je razpolagal z vojsko in je podpiral zdaj enega zdaj drugega ter skušal zase iztržiti čim več. Boj je trajal od decembra 1456 do leta 1461. Absolutni zmagovalec je bil Friderik III. Habsburški, ki si je prigrabil vse posesti Celjskih v Rimskem cesarstvu. Ladislav Posmrtnik je umrl. Katarini Celjski je uspelo iztržiti zgolj gospostvo Krško, medtem ko je bila posesti na Ogrskem prisiljena prodati Janu Vitovcu. Umaknila se je v Makedonijo. Brata Goriška sta bila poražena. Janu Vitovcu se je preigravanje nasprotnikov bogato obrestovalo, a vse pridobljeno so njegovi sinovi kmalu izgubili zaradi izdaje.

Razstavo smo popestrili z nekaj dragocenimi eksponati iz Hrvatskega povijesnega muzeja v Zagrebu, Muzeja Srpske pravoslavne crkve Mitropolije zagrebačko-ljubljanske v Zagrebu, Oddelka za numizmatiko Arheološkega muzeja v Zagrebu, Universalmuseuma Joanneum v Gradcu ter Goriškega muzeja Kromberk-Nova gorica.

Razstava bo na ogled v Knežjem dvoru do 11.4.2017. Ob razstavi je izšla tudi publikacija BOJ ZA DEDIŠČINO CELJSKIH (1456-1461).

Avtorica razstave in publikacije je mag. Rolanda Fugger Germadnik.

Razstavo in publikacijo Boj za dediščino (1456-1461) je finančno podprla Zavarovalnica Triglav,d.d..