SE SPOMNITE THEE? Slikarka, pastorjeva hči, sestra po duši Alme M. Karlin

Občasna pregledna razstava posvečena Thei Schreiber Gammelin.

Tudi jaz se spomnim Thee!

Tako so hiteli pripovedovati številni Celjani, ki so se množično udeležili odprtja prve pregledne razstave, posvečene nemški slikarki Thei Schreiber Gammelin. Prišlo jih je okrog sto in do zadnjega kotička so napolnili dvorano pod Celjskim stropom.

»Dolg do Thee je zdaj poravnan. Doslej je bila po krivici spregledana in v senci svoje prijateljice Alme Karlin. V resnici je bila tudi ona izjemna osebnost,« je odprtje razstave v Stari grofiji, v Pokrajinskem muzeju Celje komentirala ena od obiskovalk.

Na razstavi z naslovom Se spomnite Thee in s podnaslovom Slikarka, pastorjeva hči, sestra po duši Alme M. Karlin, si lahko obiskovalci ogledajo nekaj manj kot petdeset originalnih Theinih likovnih del. Avtorica razstave, kustosinja Barbara Trnovec, je med drugim povedala, da njena dela razkrivajo nadarjeno mlado ustvarjalko. V njenem ustvarjanju je mogoče zaslediti popoln preobrat, do katerega je prišlo pod vplivom Alme in teozofije, po Almini smrti pa se je vrnila k portretu in krajini iz prvega obdobja svojega ustvarjanja. Na razstavi si lahko ogledate tudi dokumentarni film, v katerem 12 pričevalcev osvetljuje osebnost te nenavadne ženske. Film odlično dopolnjuje predstavljene izsledke dveletne raziskave o njenem življenju in delu. PMC z odprtjem razstave obeležuje 110-letnico Theinega rojstva in 85-letnico njenega prvega prihoda v Celje.

Razstava je na ogled v Stari grofiji, na Muzejskem trgu 1 v Celju. Za ogled se najprej oglasite v razstavišču Knežji dvor.