Ipavci, skladatelji in zdravniki v Šentjurju

18.10.2018 ob 12:00

Skladatelji Ipavci so v srednjeevropskem prostoru uveljavljena družina glasbenikov. Njihova glasba živi še danes. Živeli so v Šentjurju, zato je mesto danes privlačna turistična točka tudi zaradi njih. Lokalna skupnost želi, da bi z novo razstavo poudarili tudi drugo prepoznavno noto te družine. Bili so namreč odlični zdravniki. Razstava naj bi bila torej celovita predstavitev družine Ipavec, in sicer v starem trškem jedru, v Ipavčevi hiši, ki se odlikuje tudi z dejstvom, da je k njeni ureditvi prispeval znameniti arhitekt Jože Plečnik.

V muzeju skladateljev Ipavcev so ob 100. letnici smrti dr. Gustava Ipavca postavili razstavo o omenjeni družini. Z novo postavitvijo želimo sedanjo panojsko razstavo zasnovati skupaj z ambientalno postavitvijo predmetov, ki izvirajo iz njihove zapuščine.

Ambientalna postavitev salona in ženska ter moška oblačila.

V sklopu stalne razstave o družini Ipavec želimo poustvariti tudi duha časa (19. stoletja) ko so v Šentjurju živeli in delovali najvidnejši in najproduktivnejši člani glasbene družine.

Ipavčev salon je bil za tisti čas nekaj posebnega saj v nobenem slovenskem salonu ni imela veljave ženska Katarina Ipavec pa je imela v svoji hiši mesto za klavirjem, kjer je lahko izražala svojo nadarjenost in jo prenašala na svoje otroke. Zato bomo poskušali poustvariti ambient salona in tudi njeno oblačilo v katerem je na ohranjeni fotografiji.

 

Avtorji razstave so kustosi Pokrajinskega muzeja Celje: mag. Rolanda Fugger Germadnik, Jože Rataj in Gabrijela Kovačič.

Pomen Ipavcev, Oddaja Dobro jutro

Informacije:

TIC Šentjur
Ul. Skladateljev Ipavcev 17
3230 Šentjur

Telefon: +386 (0)3 749 25 23

GSM: +386 (0)41 381 434

E-pošta: tic@turizem-sentjur.com