Schwentnerjeva hiša

Rojstna hiša Lavoslava Schwentnerja, ljubljanskega knjigarnarja in založnika pesnikov in pisateljev moderne.

V nizu trških hiš na Vranskem se ob osrednji cesti nahaja Schwentnerjeva domačija, ki je nastala sredi 19. stoletja. Skorajda v celoti je ohranjena stanovanjska oprema hiše, ki ponazarja kulturo bivanja ob prelomu prejšnjega stoletja. Zaradi gospodarske rasti Schwentnerjevih je domačija podobo večkrat spreminjala, saj je družina kmalu postala najpremožnejša in najvplivnejša na Vranskem.
Med najznamenitejšimi člani družine je prav gotovo Lavoslav Schwentner, ljubljanski knjigarnar in založnik, ki se je rodil na Vranskem 1865. leta in velja za velikega mecena in založnika pesnikov in pisateljev slovenske moderne, ki bi se brez njega le stežka tako naglo in uspešno uveljavili. Z njimi je prijateljeval in se na Vranskem večkrat srečeval na počitnicah.

Lavoslav je obiskoval šolo na Vranskem, gimnazijo pa v Celju. Opravil je tečaj iz knjigotrštva na Dunaju, izpopolnjeval pa se je še v knjigarni v Pragi. Od 1888 do 1897 je vodil knjigarno v Brežicah, nato je odšel v Nemčijo, kjer se je seznanil z nemškim založništvom in navezal poslovne stike. 1. julija 1898 je odprl lastno podjetje - knjigarno v Ljubljani in se tja tudi preselil. V njegove poslovne prostore so zahajali mnogi pomembni slovenski možje, umetniki in kulturniki, med katerimi je bil gotovo najpomembnejši pisatelj Ivan Cankar. Poleg njegovih knjig je izdajal tudi knjige drugih predstavnikov slovenske moderne - Župančiča, Ketteja, Murna, Prijatelja. 1938 leta se je upokojil. Po drugi svetovni vojni se je z ženo preselil v svoj rojstni kraj Vransko. Umrl je 29. decembra 1952 in je pokopan na ljubljanskih Žalah. Potomcev ni imel.

Hiša je odprta vsak dan, zaželena pa je predhodna najava.

 

Informacije:

Zavod za kulturo, turizem in šport Vransko
Vransko 134
3305 Vransko

Telefon: +386 (0)3 703 12 11

GSM: +386 (0)31 210 298 (Suzana Felicijan Bratož)
+386 (0)41 919 829 (Tatjana Goropevšek)

E-pošta: suzana.felicijan@vransko.si