ANA CELJSKA Celjska grofica na poljskem prestolu

ANA CELJSKA Celjska grofica na poljskem prestolu

Avtor: Maja Lukanc, Rolanda F. Germadnik

Izdaja: PMC, 72 barvnih strani, trda vezava, v slovenskem in poljskem jeziku

Cena: 18,00 EUR

Nova knjiga Pokrajinskega muzeja Celje iz zbirke Starožitnosti, z naslovom Ana Celjska – celjska grofica na poljskem prestolu.

Ana Celjska se je v zgodovino vpisala kot prva predstavnica rodbine grofov Celjskih, ki se ji je po spletu naklonjenih okoliščin uspelo povzpeti do kraljevega položaja. Njena mati Ana Poljska, poročena z Viljemom Celjskim, je bila hči poslednjega poljskega kralja z domače poljske dinastije Piastov, Kazimirja Velikega. Prav zaradi svojega plemenitega porekla je Ana leta 1402 postala druga soproga poljskega kralja in litovskega velikega kneza Vladislava II. Jagiela in tako omogočila legitimacijo njegovega položaja na prestolu. Leto dni kasneje, 25. februarja 1403, je sledilo kronanje in tako je Ana postala kraljica.

Ana Celjska je bila do zdaj malo raziskana osebnost iz celjske hiše, ki je bila v senci svoje bolj znane sestrične Barbare. Zaradi povečanega dotoka obiskovalcev iz Poljske, ki jih opažamo v zadnjih letih v Pokrajinskem muzeju Celje, smo se odločili da v letu, ko se spominjamo 600-letnice njene smrti, pripravimo več dogodkov, ki bi Ano Celjsko bolj približali tako Slovencem kot tudi Poljakom.

O Ani Celjski je v knjigi pisala Maja Lukanc, ki je diplomirala na to temo na FF, Univerze v Ljubljani. Mag. Rolanda Fugger Germadnik pa je v publikaciji predstavila kratek oris zgodovine družine Celjskih, iz katere Ana izvira.

Knjiga je dvojezična, v slovenskem in poljskem jeziku. V poljščino jo je prevedla dr. Joanna Slawinska in oblikovala Tjaša Krivec.