Arheologija
Kulturna zgodovina
Umetnostna zgodovina
Etnologija

Število prikazanih predmetov: 1370

Potrdilo o plačilu

 • Etnologija
 • Zbirka Alme M. Karlin
Potrdilo, papir, črno-beli tisk, Japonska, Taishō (1912-1926), 20. stol., Zbirka Alme Karlin, K 410. Potrdilo o prejetju plačila 20 jenov z datumom 8. 3. 1922 (11. leto obdobja Taishō) je izdala časopisna hiša Tōkyō Nichinichi Shinbun (današnji Mainichi Shinbun). Na potrdilu je natisnjen točen naslov časopisne hiše oziroma njene pisarne v središču Tokia, 1-2, Yūrakuchō, Kōjimachi-ku, Tōkyō-shi. Videti je, da je šlo za objavo nekega oglasa.Naslovnik potrdila oziroma plačnik je Kuridžanosuki, morda Križanoski ali Križanosky. Za enkrat ne vemo, za koga gre. Morda je šlo za oglas, s katerim je Alm...

Preberi več

Skleda

 • Kulturna zgodovina
 • Kositrno posodje
Skleda, kositer, pr. 22 cm, 18. stoletje, inv. št. KZ-2566. Okrogla, z dvema ročajema in s širšim robom.Sklede, ki so se nam ohranile, so izdelki iz 18. in 19. stoletja. Najpogosteje imajo zaobljen ali stopničasto poglobljen obod z volutastima ročajema, srečujemo pa tudi takšne z ozkim profiliranim robom ali rebrastim obodom.

Preberi več

Pladenj

 • Kulturna zgodovina
 • Kositrno posodje
Pladenj, kositer, d. 46 cm, Nemčija, Kayserzinn - Krefeld, okoli 1900, inv. št. KZ-1208. Okrašen z lovskim motivom, na straneh vbokline z motivom jagode, srednji del z reliefom divjega petelina na veji.Na spodnji strani je žig proizvajalca Kayserzinn - Krefeld.

Preberi več

Vedro za hlajenje steklenic

 • Kulturna zgodovina
 • Kositrno posodje
Vedro, kositer, v. 22 cm, Nemčija, Gerhardi & Co., začetek 20. stoletja, inv. št. KZ-1197.Vedro ima razširjen podstavek z okrašenim robom, osrednji del je rebrast in okrašen z borduro, zgornji del je gladek s stiliziranima ročajema.Na dni je žig izdelovalca Gerhardi & Co.

Preberi več

Podstavek

 • Kulturna zgodovina
 • Kositrno posodje
Podstavek, kositer, d. 24 cm, š. 19 cm, inv. št. KZ-1131. Oval z reliefno obdelanim obodom, angelskimi glavami, perutmi in girlandami. V sredini sta dva medaljona z moško in žensko podobo. V levem medaljonu je podoba bradatega moškega, na obodu je napis »ORE PRO NOWIS.S.FLORIANE«, podobo pa obroblja napis »SALVATOR MUNDI«.Na desnem medaljonu je podoba ženske s pajčolanom, na obodu je napis »ORA PRONI.S. NEPONICENIVM«, podobo obroblja slabo viden zapis »MATER DOLOROSA«.Na dnu je slabo berljiv zapis »Spital«.  

Preberi več

Kositrni krožnik

 • Kulturna zgodovina
 • Kositrno posodje
Krožnik, kositer, reliefni prizor in okras, pr. 17,5 cm, Nürnberg, Paulus Öhamst., 17. stoletje, inv. št. KZ-1130. Okroglo polje je obdano z listnim vencem, v sredini je prizor Noetove daritve z žensko in moško figuro. Noe in obe figuri klečijo pred žrtvenim oltarjem. V oblakih se prikazuje Bog, na horizontu pod mavrico je Noetova barka. Pod prizorom je napis »NOE + GIENG + AVS/DER + ARCH + GETR + OST + OPFERDT + 16. GOTT. 19«.Na robu so štiri ovalna polja s prizori iz Geneze: Stvarjenje Eve, Opomin ob drevesu spoznanja, Izvirni greh in Izgon iz raja. Med vsakim poljem je vaza s stiliziranimi ...

Preberi več

Kositrni krožnik

 • Kulturna zgodovina
 • Kositrno posodje
Krožnik, kositer, premer 26 cm, Bruck an der Mur, Josef Brianzino, 18. stoletje, inv. št. KZ-1152. Na robu ima vgraviran monogram »E.L.«, dno krožnika je okrašeno z gravuro grba z napisom "welant", vse skupaj obdaja akantovo listje. Pod grbom vgraviran napis »Wepland«.Krožnik je izdelal kositrar Josef Brianzino, ki je na zadnji strani odtisnil svoj žig.

Preberi več

Razglednica Zlati tempelj v Kjotu

 • Etnologija
 • Zbirka razglednic Alme M. Karlin
Papir, barvni tisk, Japonska, Taishō (1912-1926), 20. stol., Zbirka razglednic Alme Karlin, KR 59. Črno-bela fotografija s kasnejšim ročnim barvanjem prikazuje Zlati tempelj ali Kinkakuji v templju Rokuonji v Kjotu. Prvotno poletna rezidenca Ashikage Yoshimitsuja (1358-1408). Celotna tronadstropna zenovska stavba je pozlačena. Čeprav je bil kasneje uničen v požaru leta 1950, je danes ponovno postavljen po prvotnem načrtu. Kulturna dediščina UNESCO. Vsebina napisa:Kyōto Kinkakuji (Kjoto: Zlati tempelj) The Kinkakuji Kyoto.

Preberi več

Razglednica Svetišče za toplice Yu

 • Etnologija
 • Zbirka razglednic Alme M. Karlin
Razglednica, papir, črno-beli tisk, Japonska, Taishō (1912-1926), 20. stol., Zbirka razglednic Alme Karlin, KR 206. Črno-bela fotografija prikazuje pogled na stopnice in glavno stavbo šintoističnega svetišča Yu, kar pomeni toplo vodo oz. toplice. Toplice Dōgo na otoku Shikoku v kraju Iyo so baje najstarejše toplice na Japonskem. Vsebina napisa:Iyo Dōgo onsen Kanmuriyama Yu jinja(Iyo toplice Dōgo, svetišče Yu na gori Kanmuriyama)Famous Places of Iyo.

Preberi več

 • Etnologija
 • Zbirka razglednic Alme M. Karlin
Razglednica, papir, barvni tisk, Japonska, Taishō (1912-1926), 20. stol., Zbirka razglednic Alme Karlin, KR 93. Črno-bela fotografija s kasnejšim ročnim barvanjem prikazuje glavni vhod v tempelj Sōfukuji 崇福寺 v Nagasakiju. To je kitajski budistični tempelj, ki ga je ustanovil duhovnik Shin’en 真円 oz. po kitajsko Zhenyuan leta 1624. V mestu Nagasaki je bilo edino pristanišče, ki je bilo odprto tujcem za celo obdobje Edo (1603-1867). Alma Karlin je odpotovala iz Nagasakija dalje v Korejo, z ladjo v Busan. Vsebina napisa:Nagasaki Sōfukuji sanmon (Vrata v tempelj Sōfukuji v Nagasakiju) The Main Gate...

Preberi več

Razglednica Ōhirasan

 • Etnologija
 • Zbirka razglednic Alme M. Karlin
Papir, črno-beli tisk, Japonska, Taishō (1912-1926), 20. stol., Zbirka razglednic Alme Karlin, KR 294. Črno-bela fotografija prikazuje vhod v svetišče Ōhirasan, ki ga je ustanovil Ennin leta 827, preden je šel v dinastijo Tang. Znano je dolgo stopnišče, tisoč stopnic, do glavne stavbe svetišča.Vsebina napisa:Ōhirasan, Kane no ōtorii (Ōhirasan, Velika bakrena vrata)

Preberi več

Kositrni krožnik

 • Kulturna zgodovina
 • Kositrno posodje
Krožnik, kositer, premer 26 cm, Feldbach, Lorenz Bartollini, 18. stoletje,  inv. št. KZ-1151.  Krožnik s širšim robom ima na robu vgraviran monogram »F.R.«. Na dnu krožnika je vgravirana podoba grba, ki ga obdaja akantovo listje, pod grbom pa je vgraviran napis »Kolhof«. Na dnu je okrogel žig, ki pripada kositrarju Lerenzu Bartolliniju iz Feldbacha.

Preberi več

Kositrni krožnik

 • Kulturna zgodovina
 • Kositrno posodje
Krožnik, kositer, pr. 26 cm, 18. stoletje, inv. št. KZ-1150. Na robu vgraviran  monogram »P.H.M.« in »E.L.«, dno krožnika okrašeno z gravuro grba, obdanega z akantovimi listi, pod grbom vgraviran napis »Pahmer«.Oblike krožnikov, kot jih poznamo danes, so se uveljavile v 18. stoletju. Okrašeni so bili z raznimi gravurami, kot so grbi, monogrami, nabožni in profani prizori. V večini primerov so gravure mlajše od izdelka.

Preberi več

Noriški vojak

 • Arheologija
 • Lapidarij
Kip, pohorski marmor, višina: 177 cm, Rimska doba (3. stoletje), Celje –struga Voglajne, inv. št. L-199. Marmornat kip t.i. Noriškega vojaka predstavlja moškega v naravni velikosti, oblečenega v oficirsko opravo. Preko srajce (tunica) nosi oklep (lorica), na bokih je pas (cingulum), preko rame jermen (balteus) za pritrjanje meča, z leve rame visi ogrinjalo (paludamentum), ki ga drži z levo roko, na nogah so sandali (caligae). Glava, na kateri je čelada s perjanico, ni ohranjena v izvirniku, ampak je bila v 19. stoletju predelana. Manjkajo tudi leva roka, sulica in meč.Kip, ki je danes ena osre...

Preberi več

Erot

 • Arheologija
 • Lapidarij
Marmorna plošča, pohorski marmor, ohranjena velikost: 101 x 72 x 15 cm, Rimska doba, Celje – Glavni trg, inv.št. L-21. Marmorna plošča z reliefno upodobitvijo Erota, ki drži v eni roki ogledalo, v drugi skrinjo je nekoč krasila grobnico bogatega Celejana. 

Preberi več

Nagrobnik Avrelija Justina

 • Arheologija
 • Lapidarij
Nagrobnik, pohorski marmor, velikost: 120 x 73 x 12 cm, Rimska doba (sredina 3. stoletja), Celje, inv. št. L-171. Nagrobnik Avrelija Justina, vojaka II. italske legije, ki je umrl na pohodu proti Dačanom, sta postavila starša v njegovem domačem mestu. Natančna lokacija najdbe ni znana; sprva je bil vzidan v t.i. Vrata z antikami, po uničenju le-teh je bil prepeljan v muzej. 

Preberi več