Arheologija
Kulturna zgodovina
Umetnostna zgodovina
Etnologija

Število prikazanih predmetov: 238

Votivna figura iz voska - oči

 • Etnologija
 • Zbirka regionalne etnologije
Votivna figura, 19. stoletje (?), vosek, 10,2 x 6,7 cm, PMC, inv. št. E/891. Par oči je povezan med seboj in postavljen na podstavek. Votivno figuro so uporabljali kot priprošnjo za zdravje oči.Darovanje ulitih voščenih figur je postalo v 19. stoletju množično z razvojem lectarsko - medičarske obrti. Kmečkemu prebivalstvu je bila v ospredju skrb za živino in šele v 19. stoletju, v času individualizacije, postaneta pomembna tudi zdravje in blagostanje posameznika.

Preberi več

Votivna figura iz voska – »krota«

 • Etnologija
 • Zbirka regionalne etnologije
Votivna figura – »krota«, 19. Stoletja (?), vosek, 10,2 x 10,2 cm,  PMC., inv. št. E/893. Votiv žabe krastače je prošnji votiv za pomoč pri ženskih boleznih, srečen porod ali plodnost. V preteklosti so se različni družbeni sloji zavetnikom na romanjih za izkazano milost zahvaljevali glede na svoje možnosti primerno; višji sloji so darovali nepremičnine in dragocenostim, medtem ko so bili darovi manj premožnih skromnejši. Kmečkemu prebivalstvu je bila v ospredju skrb za živino in šele v 19. stoletju, v času individualizacije, postaneta pomembna tudi zdravje in blagostanje posameznika.

Preberi več

Votivna figura iz voska - ovca

 • Etnologija
 • Zbirka regionalne etnologije
Votivna figura - ovca, začetek 20. stoletja,  vosek, 11 x 9,5 cm, PMC, inv. št. E/888. Votiv ima obliko ovce, ki je postavljena na podlago. Na glavi sta vidna uho in oko, trup se zaključuje z dolgim repom.  Voščeni votiv so darovali romarji za zdravje ovac.

Preberi več

Votivna figura iz voska - krava

 • Etnologija
 • Zbirka regionalne etnologije
Votivna figura, začetek 20. stoletja, vosek, 12 x 8 cm, PMC, inv. št. E/895. Voščena votivna figura predstavlja kravo. Žival stoji na podlagi, na glavi so vidna tudi kratka ušesa in oko. Votivni dar je služil kot priprošnja za zdravje živine. Večina naših voščenih votivnih figur sodi v 19. stoletje in začetek 20. stoletja, saj je njihovo množično izdelavo omogočila šele organizirana lectarsko - medičarska obrt.  V romarskih središčih se ni ohranilo veliko voščenih votivov, saj so jih pogosto pretapljali v sveče.

Preberi več

Votivna figura iz voska - prašič

 • Etnologija
 • Zbirka regionalne etnologije
Votivna figura, začetek 20. stoletja, vosek, 10 x 7,5 cm, PMC, inv. št. E/894. Votivna figura na podstavku predstavlja prašiča z daljšim rilcem. Vidijo se štiri noge, kratek rep je zavihan naprej, vidna sta tudi uho in oko. Površina je nekoliko valovita in pokončno žlebljena. Voščena figurica je služila kot priprošnja za zdravje živine.V preteklosti so se različni družbeni sloji zavetnikom na romanjih za izkazano milost zahvaljevali glede na svoje možnosti primerno; višji sloji so darovali nepremičnine in dragocenostim, medtem ko so bili darovi manj premožnih skromnejši. Kmečkemu prebivalstvu ...

Preberi več

Razglednica Veliki zid pri prelazu Nankou

 • Etnologija
 • Zbirka razglednic Alme M. Karlin
Papir, založnik M. Hartung, neposlana razglednica, Zbirka razglednic Alme Karlin, PMC, inv. št. KR 324. Prelaz Nankou, danes Juyong, je eden izmed treh največjih gorskih prelazov na Velikem kitajskem zidu. Del obzidja pri prelazu Juyong je bil zgrajen med leti 1560 in 1640, v času vladavine dinastije Ming (1368-1644).Gradnja Velikega kitajskega zidu, dolgega več kot 20.000 kilometrov in v povprečju visokega 8 m, je potekala v različnih zgodovinskih obdobjih. Poleg obrambe je služil carinjenju trgovskih dobrin, ki so v kitajsko cesarstvo prihajale po svilni poti.Veliki kitajski zid, starodavni ...

Preberi več

Razglednica Ikariyama

 • Etnologija
 • Zbirka razglednic Alme M. Karlin
Papir, neposlana razglednica, Zbirka razglednic Alme Karlin, PMC, inv. št. KR 110. Ikariyama je hrib za mestom Kobe. Posnetek je bil narejen ob pomorski slovesnosti leta 1903, ko je mesto obiskal cesar Meiji. Takrat so se ob gori osnovnošolski otroci postavili v obliki sidra (ikari) in z državnimi zastavami mahali dobrodošlico cesarju. Zato so goro poimenovali 'Mt. Ikari’ in nanjo posadili borovce v obliki sidra. Na sosednjem hribu so iz borovcev oblikovali simbol mesta Kobe. 

Preberi več

Razglednica Mestna hiša Yokohame

 • Etnologija
 • Zbirka razglednic Alme M. Karlin
Papir, neposlana razglednica, Zbirka razglednic Alme Karlin, PMC, inv. št. KR 168. Pogled na mestno hišo Yokohame in most Minatobashi. Stavba mestne hiše je bila zgrajena leta 1911 in je stala nasproti kriket kluba ter igrišča. Odprli so jo eno leto po razširitvi meja mesta Yokohama, ki je sedaj zajemalo tud predmestna območja.

Preberi več

Razglednica Pogled na carinarnico v Yokohami s ptičje perspektive

 • Etnologija
 • Zbirka razglednic Alme M. Karlin
Papir, neposlana razglednica, Zbirka razglednic Alme Karlin, PMC, inv. št. KR 167. Alma M. Karlin je v Yokohamo na Japonskem prispela junija 1922 z ladjo s Havajev. Na Japonskem je ostala do začetka julija 1922.

Preberi več

Razglednica Tempelj Asakusa Kanzeon

 • Etnologija
 • Zbirka razglednic Alme M. Karlin
Papir, ročno barvano, Japonska, neposlana razglednica, Zbirka razglednic Alme Karlin, PMC, inv. št. KR 197. Asakusa Kanzeon, imenovan tudi Sensoji, je najstarejši budistični tempelj v Tokiu. Zgrajen naj bi bil leta 942.Almo Karlin so na ročno barvani razglednici pritegnile zanimive kamnite luči na obeh straneh pred glavno bogoslužno dvorano in rdeče strehe stojnic s spominki. Zapis na zadnji strani razglednice: Laternen vor dem Tempel (Schrein), Verkaufsbuden mit roten Dächern aus Stoff.

Preberi več

Razglednica Vrata Yomeimon v svetišče Toshogu

 • Etnologija
 • Zbirka razglednic Alme M. Karlin
Papir, Japonska, neposlana razglednica, Zbirka razglednic Alme Karlin, PMC, inv. št. KR 74. Svetišče Toshogu v kraju Nikko je bilo ustanovljeno leta 1617 in je posvečeno prvemu šogunu obdobja Edo, Tokugawi leyasuju.Razglednica je ročno obarvana.

Preberi več

Razglednica Tempelj Asakusa Kanzeon

 • Etnologija
 • Zbirka razglednic Alme M. Karlin
Papir, barvni tisk, Japonska, neposlana razglednica, Zbirka razglednic Alme Karlin, PMC, inv. št. KR 101. Ulica, ki vodi v najstarejši budistični tempelj Asakusa Kanzeon v starem delu mesta Tokio. Zanimivo je videti obiskovalce v japonskih vsakdanjih oblačilih.Razglednica je iz serije »Znamenitosti v cesarskem glavnem mestu«.

Preberi več

Razglednica Zgradba državnega zbora,Tokio.

 • Etnologija
 • Zbirka razglednic Alme M. Karlin
Papir, barvni tisk, Japonska, neposlana razglednica, Zbirka razglednic Alme Karlin, PMC, inv. št. KR 104a, PMC. Zgradba državnega zbora v Tokiu med letoma 1891 in 1925. V tej stavbi so potekala zasedanja drugega cesarskega parlamenta, preden je leta 1925 pogorela.Razglednica je iz serije »Znamenitosti v cesarskem glavnem mestu«.

Preberi več

Razglednica Ulica Edomachi v predelu Shin Yoshiwara,Tokio.

 • Etnologija
 • Zbirka razglednic Alme M. Karlin
Papir, črno-beli tisk, Japonska, neposlana razglednica, Zbirka razglednic Alme Karlin, PMC, KR 122. Nekatere hiše v četrti Yoshiwara so zgrajene v zahodnem slogu. V ospredju vidimo avtomobil, ki je bil za ta čas še redkost. Četrt Yoshiwara je bila 1. 9. 1923, kmalu po Alminem odhodu, precej prizadeta v velikem potresu.

Preberi več

Razglednica Ulica Kyomachi v predelu Shin Yoshiwara,Tokio

 • Etnologija
 • Zbirka razglednic Alme M. Karlin
Papir, črno-beli tisk, Japonska, neposlana razglednica, Zbirka razglednic Alme Karlin, inv. št. KR 123, PMC. Nova Jošivara (Shin Yoshiwara) je bila rdeča četrt (jukaku, jap. yukaku) na severu Eda (današnji Tokio), kjer so od sredine 17. stoletja in vse do prepovedi prostitucije leta 1958 lahko uradno obratovale javne hiše. Obiskovalcem so bile na voljo tudi druge vrste zabave, od gledališča, plesa, umetnic gejš (jap. geisha), tu so delovali mnogi umetniki.Nekatere hiše na razglednici so v zahodnem slogu, druge pa v japonskem. Vidimo delavca in ženski, vsi tipično japonsko oblečeni.Četrt Jošiva...

Preberi več

Razglednica Vrt pri Velikem Budi v Kamakuri

 • Etnologija
 • Zbirka razglednic Alme M. Karlin
Papir, črno-beli tisk, Japonska, Taishō (1912-1926), 20. stol., neposlana razglednica. Zbirka razglednic Alme Karlin, inv. št. KR 238, PMC. Črno-bela fotografija prikazuje vrt ob velikem sedečem Budo v svetišču Kōtokuin, ki je bilo ustanovljeno v 13. stoletju v Kamakuri. Na kamnih sredi ribnika sta mlada pomorščaka, ki sta verjetno na izletu.Ureditev parka okrog velikega Bude je danes v 21. stoletju precej spremenjena, zato je ta posnetek iz časa obiska Alme Karlin zanimiv in dragocen. Alma Karlin je v dobrem letu, ki ga je preživela na Japonskem, obiskal številna svetišča, budistične templje ...

Preberi več