Arheologija
Kulturna zgodovina
Umetnostna zgodovina
Etnologija

Število prikazanih predmetov: 258

Marija kraljica

 • Etnologija
 • Zbirka regionalne etnologije
Neznani avtor, Kozjansko, druga pol. 19. st., les, poslikava, višina 98 cm, PMC, inv. št. E/2786.Plastika predstavlja Marijo kot kraljico, oblečeno v modro obleko in rdeč, zlato obrobljen plašč. Na glavi ima rdečo krono z zlatim križem. Plastika je primer kmečkega baroka.Marija je kraljica, ker je mati njega, ki je Kralj vseh kraljev. Vendar je kraljica v smislu usmiljenja, lastnosti, ki jo običajno pripisujemo materam v primerjavi z običajno strožjim očetom.

Preberi več

Mati božja z detetom

 • Etnologija
 • Zbirka regionalne etnologije
Neznani avtor, p.c.sv. Miklavž, Celje, 18. ali 19. Stoletje, les, barva, višina 93 cm, PMC, inv. št. E/112. Ploščati relief predstavlja zgornji del zatrepa vrat. Na njem je Marija z malim Jezusoma, oba imata na glavah kroni. Ob strani klečita dva angela, ki v rokah držita prižgani sveči.Marija je najpogosteje upodobljena z Jezusom, vendar pa je tudi na tistih upodobitvah, ki jo prikazujejo samo, vsaj posredno zaznamovana kot Božja mati.

Preberi več

Razglednica Del Prepovedanega mesta, Peking

 • Etnologija
 • Zbirka razglednic Alme M. Karlin
Papir, neposlana razglednica, založnik: M. Hartung, Peking, Zbirka razglednic Alme Karlin, PMC, KR 327. Del prepovedanega mesta in njegov odsev v reki Tongzi.  Prepovedano mesto se nahaja v osrčju Pekinga, severno od Trga nebeškega miru. Služilo je kot domovanje cesarjev in njihovih gospodinjstev. Gradili so ga med letoma 1406 in 1420 in je obdano s 7,9 metra visokim mestnim obzidjem.

Preberi več

Razglednica Vrata Chongwen, Peking

 • Etnologija
 • Zbirka razglednic Alme M. Karlin
Papir, neposlana razglednica, neidentificirani japonski založnik, Zbirka razglednic Alme Karlin, PMC, KR 328. Alma  M. Karlin je čas bivanja v Pekingu označila z besedami »popotni paradiž«; našla je namreč mirno sobico v penzionu, ki ga je vodila Nemka, poročena s Kitajcem. Imela je toliko privarčevanega denarja, da se je lahko posvetila raziskovanju in študiju, kot dopisnica je takrat sodelovala z več kot dvajsetimi avstrijskimi in nemškimi časopisi, začela je pisati novo zbirko novel, kar je zaposlovalo njene misli. (Neskončno potovanje Alme m. Karlin, B. Trnovec) Vrata Chongwen (Chongwenmen...

Preberi več

Razglednica Kitjaski hotel, Mukden

 • Etnologija
 • Zbirka razglednic Alme M. Karlin
Papir, neposlana razglednica, neznani japonski založnik, Zbirka razglednic Alme Karlin, PMC, KR 467. Mukden je bil največje mesto v Mandžuriji (severovzhodni del Kitajske), znan po eni največjih kopenskih bitk pred prvo svetovno vojno in zadnji odločilni kopenski bitki v rusko-japonski vojni, ki je potekala leta 1905 med Japonsko in Rusijo.Danes se imenuje Shenyan in je glavno mesto province Liaoning na Kitajskem.Alma M. Karlin je med svojim potovanjem obiskal tudi Kitajski, kjer si je ogledala številna mesta vzdolž obal Rumenega in Vzhodnokitajskega morja. 

Preberi več

Razglednica Prinčeva palača v Hongkongu

 • Etnologija
 • Zbirka razglednic Alme M. Karlin
Papir, neposlana razglednica, založnik: Ueda, Zbirka razglednic Alme Karlin, PMC, KR 373. Štirinadstropna poslovna stavba Prinčeva palača v Hongkongu je bila zgrajena leta 1904 v renesančnem arhitekturnem slogu. V njej je bilo več bančnih in odvetniških pisarn. Leta 1963 so jo porušili in na njenem mestu zgradili večjo, 29 – nadstropno poslovno stavbo.

Preberi več

Razglednica Hongkongška univerza

 • Etnologija
 • Zbirka razglednic Alme M. Karlin
Papir, neposlana razglednica, založnik: K. M. & Co., Hongkong. Zbirka razglednic Alme Karlin, PMC, KR 374. Glavna zgradba hongkonške univerze, danes predstavlja najstarejše poslopje zgrajeno v edvardijansko baročnem slogu. Gradnja se je začela leta 1910 in je bila dokončana leta 1912. Stavba je bila darilo sira Hormusjeeja N. Modya, uglednega parskega poslovneža in lastnika zemljišč v Hongkongu.

Preberi več

Razglednica Victoria Peak, Hongkong

 • Etnologija
 • Zbirka razglednic Alme M. Karlin
Papir, neposlana razglednica, neidentificiran angleški založnik, Zbirka razglednic Alme Karlin, PMC, KR 376. Stavbe na pobočju hriba Victoria Peak (lokalno kar Peak) na otoku Hongkong. Zaradi milega podnebja in čudovitega razgleda je hrib že od kolonialnih časov veljal za ekskluzivno rezidenčno četrt.Danes je The Peak ena izmed najbolj priljubljenih turističnih točk v Hong Kongu.

Preberi več

Razglednica Predel mesta Seul

 • Etnologija
 • Zbirka razglednic Alme M. Karlin
Razglednica Predel mesta Seul, Papir, neposlana razglednica, Zbirka razglednic Alme Karlin, PMC, KR 301. Na razglednici je predel mesta Seul z japonsko vladno stavbo na desni strani in templjem Nanzan Honganji na levi strani. Izdana je bila v seriji »Znamenitosti v Koreji«.Koreja, »dežela jutranje tišine«, je Almo M. Karlin prevzela nerazložljivo močno. Tam je poleti 1923 preživela nekaj časa in v potopisu zapisala: »Ne znam si razložiti, zakaj mi je tako zelo prirasla k srcu. V meni je vzbudila občutek doma.« Ko jo je zapuščala, je bila »globoko prežeta s tiho čarobnostjo te dežele«. (Neskonč...

Preberi več

Knjiga iz sveč s podobico sv. Krištofa z malim jezusom

 • Etnologija
 • Zbirka regionalne etnologije
Neznani avtor, Mozirje, konec 19. stoletja, vosek in podobica na papirju, 21 x 13,3 cm, Pokrajinski muzej Celje, inv. št. E/832. Na sprednji strani knjige je podobica sv. Krištofa, ki nosi malega Jezusa. Obrobljena je z voščeno luneto in na vogalih okrašena. Zadnja stran je okrašena s kitico cvetja in okrasom, ki poteka ob robovih in prehaja na hrbtno stran knjige.

Preberi več

Knjiga iz sveč s podobico sv. Ane

 • Etnologija
 • Zbirka regionalne etnologije
Neznani avtor, Mozirje, konec 19. stoletja, vosek in podobica na papirju, 16,6 x 9,5 cm, Pokrajinski muzej Celje, inv. št. KZ/870. Na sprednji strani voščene knjige je upodobljena sv. Ana, ki uči Marijo brati. Marija stoji ob Ani in gleda v knjigo, ki jo mati drži v levici. Zadnja stran knjige je obrobljena z voščenim okvirjem, v katerem sta upodobljena kelih in kitica cvetja, v vogalih pa ornament vijolične barve. Knjiga je narejena iz raznobarvne sveče, zvite v obliki knjige.

Preberi več

Knjiga iz sveč s podobico sv. Barbare

 • Etnologija
 • Zbirka regionalne etnologije
Neznani avtor, Mozirje, konec 19. stoletja, vosek in podobica na papirju, 16,7 x 7,5 cm, Pokrajinski muzej Celje, inv. št. E/831. V Zgornji Savinjski dolini so voščeno knjigo ljudje darovali na svečnico, ko so »svečarji« zbirali vosek za cerkveno razsvetljavo.Sveča, navita v obliki knjižice, ima na eni strani podobico sv. Barbare, nad in pod njo pa različen okras. Zadnja stran knjige je okrašena s kitico cvetja in obrobljena z voščenim okrasom temnejše rjave barve.

Preberi več

Knjiga iz sveč s podobico srca Jezusovega

 • Etnologija
 • Zbirka regionalne etnologije
Neznani avtor, Mozirje, konec 19. stoletja, vosek in podobica na papirju, 13,5 x  9 cm, Pokrajinski muzej Celje, inv. št. E/3030. V Zgornji Savinjski dolini so voščeno knjigo ljudje darovali na svečnico, ko so »svečarji« zbirali vosek za cerkveno razsvetljavo. Na sprednji strani voščene knjige je podobica Jezusa s plamenečim srcem, v vogalih je školjčni okras. Na zadnji strani knjige je križ, obrobljen z raznobarvnim cvetnim venčkom.

Preberi več

Votivna figura dojenčka

 • Etnologija
 • Zbirka regionalne etnologije
Votivna figura dojenčka, 19. st. (?), vosek, višina 10,4 cm, inv. št. E/892. Votiv povitega dojenčka se je po navadi daroval kot prošnja za zdravje otroka ali za plodnost in srečen porod.V preteklosti so se različni družbeni sloji zavetnikom na romanjih za izkazano milost zahvaljevali glede na svoje možnosti primerno; višji sloji so darovali nepremičnine in dragocenostim, medtem ko so bili darovi manj premožnih skromnejši. Kmečkemu prebivalstvu je bila v ospredju skrb za živino in šele v 19. stoletju, v času individualizacije, postaneta pomembna tudi zdravje in blagostanje posameznika.

Preberi več

Votivna figura molivca

 • Etnologija
 • Zbirka regionalne etnologije
Votiv - molilec, 19. st. (?), vosek, višina 10,4 cm, inv. št. E/889. Podobo ženske ali moškega z rokami, sklenjenimi v molitev, je oseba darovala kot priprošnjo zoper bolezni in različne težave ali kot zahvalo za uslišano prošnjo Vosek je bil najpogostejši material za izdelavo votivnih figur.Večina naših voščenih votivnih figur sodi v 19. stoletje in začetek 20. stoletja, saj je njihovo množično izdelavo omogočila šele organizirana lectarsko - medičarska obrt.  V romarskih središčih se ni ohranilo veliko voščenih votivov, saj so jih pogosto pretapljali v sveče.V preteklosti so se različni druž...

Preberi več

Votivna figura molilke

 • Etnologija
 • Zbirka regionalne etnologije
Votiv - molilka, 19. st. (?), vosek, višina 10,4 cm, inv. št. E/887. Podobo ženske ali moškega z rokami, sklenjenimi v molitev, je oseba darovala kot priprošnjo zoper bolezni in različne težave ali kot zahvalo za uslišano prošnjo Vosek je bil najpogostejši material za izdelavo votivnih figur.Večina naših voščenih votivnih figur sodi v 19. stoletje in začetek 20. stoletja, saj je njihovo množično izdelavo omogočila šele organizirana lectarsko - medičarska obrt.  V romarskih središčih se ni ohranilo veliko voščenih votivov, saj so jih pogosto pretapljali v sveče.

Preberi več