Črna lakirana miza s kamelijami in pticami

Etnologija - Zbirka predmetov iz azije in južne amerike

Črna lakirana miza s kamelijami in pticami japonskimi očalarji, les sugi (japonska cedra), lak urushi, biserna matica, Nagasaki (?), Japonska, 2. pol. 19. stoletja, v. 74 cm, pr. 54,5 cm, inv. št. A 77, PMC.

 

Črna lakirana miza je bila izdelana v stilu izvoznih lakiranih predmetov iz Kjota in Nagasakija, ki se je razvil konec 18. in v začetku 19. stoletja. Zanj sta značilni umirjena dekoracija z biserno matico ter japonska tehnika pršenja zlate barve na moker lak, ki je znana pod imenom makie 蒔絵.

Estetske smernice tem predmetom so narekovali nizozemski uslužbenci Vzhodnoindijske družbe. Ti so po izgonu Portugalcev iz Japonske leta 1639 ostali edini tujci iz evropskih dežel, ki so lahko trgovali z Japonsko, a tudi Nizozemci so bili prisiljeni živeti le na manjšem umetnem otoku v zalivu Nagasakija.

Na mizici je upodobljena kamelija, zimska čajna vrtnica, ki oznanja vzdržljivost, družbo pa ji delajo ptiči japonski očalarji (lat. Zosterops japonicus). Ti so pogosto upodobljeni skupaj s kamelijo. Za ptice je značilen bel obroček okoli oči, na kar kaže tudi japonsko ime za to ptico mejiro (メジロ) oziroma 'belo oko'. (NVS)