Pahljača Upor Taipingov

Etnologija - Zbirka predmetov iz azije in južne amerike

Rižev papir, les, tisk, Kitajska, zač. 20. stol., š. 30 cm, inv. št. A 61/13, 16, 19, 22, PMC.

 

Napis na pahljači nam pove, da gre za poslikavo zmagovitega pohoda topov v kraju Duliu devetega januarja v četrtem letu (1854) cesarja Xianfeng, v času obsežne državljanske vojne imenovane upor Taipingov (1850-1864).

Upor Taipingov je bila državljanska vojna na Kitajskem med dinastijo Qing pod mandžurskim vodstvom in Nebeškim kraljestvom Taipingov pod vodstvom Hakke. Vstaji je poveljeval Hong Xiuquan, pripadnik etnične skupine Hakka in samooklicani brat Jezusa Kristusa. Hong si je prizadeval za versko spreobrnitev Hanov v krščanstvo, strmoglavljenjedinastije Qing in preoblikovanje države. Vojna je trajala je od leta 1850 do padca mesta Tianjing (zdaj Nanjing) leta 1864. Zmagala je vlada dinastije Qing, V spopadih je umrlo med 20 do 30 milijonov ljudi.

 

V Zbirki predmetov iz Azije in Južne Amerike muzej hrani tudi 22 zložljivih pahljač iz istega materiala ter ogrodja iz bambusa. Na rižev papir je natisnjenih šest podobnih motivov v istem slogu, ki se ponavljajo. Pet motivov je iz znanega kitajskega romana Potovanje na zahod, en motiv pa prikazuje upor Taipingov