Pogled na Celje, veduta

Umetnostna zgodovina - Grafike

Vzhodno predmestje Celja, Joseph Chapuy, jeklorez, okoli leta 1856, inv. št. G/VI-327, PMC.

 

Pokrajinski muzej Celje v svoji bogati vedutni zbirki hrani tudi album z upodobitvami krajev ob južni železnici od Dunja do Trsta. Gre za izredno redek in popolno ohranjen album z naslovom: Südbahn –Album. Malerische Ansichten in der Nähe der k.k. Staatsbahn von Wien bis Triest. Izšel je v Trstu okoli leta 1856.

V tehniki jekloreza ga je po zamislih in terenskih risanih skicah risarjev Nicolasa Josepha Chapuya in Bernharda Fiedlerja izdelalo več umetnikov. Poleg originalnega ovitka je v albumu 31 jeklorezov velikosti 26x18 cm.

Na današnjem slovenskem ozemlju so ob južni železnici upodobljeni: Maribor, Celje, Trg Laško, Rimske Toplice, Zidani most, Ljubljana,Viadukt pri Borovnici, Predjamski grad in Postojnska jama.

Dvajseti list po vrsti je veduta s pogledom na mesto Celje. Gre za manj običajen pogled na mesto iz severovzhoda z razvalinami celjskega gradu na levi in Miklavškim hribom s cerkvijo na desni. Osrednji del upodobitve je namenjen Kalvariji in nekdanjemu Zimovem mlinu ob vznožju Aljaževega hriba.

Identičen ali malo variiran list se pojavlja tudi v različnih knjižnih edicijah, katerih založnik je bil prav tako Lloyd v Trstu.

 

4 zgodbovina Juzna zeleznica