Ranjeni Kentaver

Umetnostna zgodovina - Plastika

Ranjeni kentaver, Franz von Stuck, ok. 1906 (odlitek), bron, temnorjava patina, sign. Franz von Stuck, na podstavku napis: Guss v. Leyerer Munchen, inv.št.: P/197.

 

Franz von Stuck je bil nemški slikar, grafik in kipar, rodil se je leta 1863, umrl je leta 1928. V času fin de siècla je postal priljubljen predvsem zaradi upodobitev alegorij in personifikacij. Navdih je črpal v antični mitologiji in svetopisemskih zgodbah. V njegovih delih se pogosto pojavljajo mogočne, čutne in pogubne ženske kot Judita ali Saloma. Neredko je upodabljal nimfe, kentavre in druga mitološka bitja.

Kentaver, ki ga je zasnoval leta 1893, v bronu pa je bil odlit najverjetneje 1906. leta, prikazuje antično mitološko hibridno bitje, ki je pol človek, pol konj. Razgibanost trupa, v bolečini vznak nagnjena glava in skremžen obraz skupaj z desnico, ki si jo pritiska na rebra pod levo roko, nam dajejo vedeti, da gre za ranjeno bitje. Natančno uravnotežena kompozicija, fino spolirana površina brona s patino in premišljena uporaba detajlov so značilne za Stuckov neoklasični pristop v ustvarjanju.