Porcelan, bambus nadglazurni barvni emajl, Japonska, 19. stoletje, Japonska, 1. Pr. 6 cm, v. 2,5 cm; 2. p.r. 6,5 cm, v. 3,5 cm, inv. št. A52/1-2, PMC.
Skodelice za sake (sakazuki 盃) iz pletenega bambusa in porcelana so bile priljubljene na začetku in sredi 19. stoletja.
Sakazuki skodelice se pogosto uporablja v obredne namene. Tradicionalno so najpogosteje izdelani iz lesa z lakiranim zaključkom, lahko pa jih najdemo tudi kovinske. Pogosto vsebujejo največ dva požirka sakeja. Široka in odprta oblika omogoča celovitejše uživanje v vonju in okusu sakeja, zaradi česar je pitje prijetnejše.
Dogodek Sakazuki je na Japonskem pomemben del kulture. Med tem obredom si ljudje delijo saké iz ene same skodelice Sakazuki, kar krepi odnose in izkazuje spoštovanje drug do drugega. Ko se skodelica sakazuki pri obredu podaja, se pogosto drži z dvema rokama, da se pokažeta spoštovanje in zahvala.